به منظور پیشگیری از حوادث گاز بسیار خطرناک منو اکسید کربن که از سوختن ناقص تولید شده ومهم ترین توصیه های ایمنی وپیشگیری،مهندس علی ضیایی مسئولیت آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری مامونیه مطالب ارزنده وقابل توجهی را به شرح ذیل به اطلاع عموم شهروندان رسانده و اظهار داشت:
با فرا رسیدن فصل سرما همه هموطنان سعی در راه اندازی وسایل گرمایشی منازلشان دارند. طبیعتاً کسانی که از وسایل بدون شعله استفاده می کنند مثل رادیاتور و شوفاژ نه اینکه خطر نداشته باشد ولی به نسبت وسایل گرمایشی دیگر مانند بخاری خطر کمتری دارد.
ضیایی تصریح کرد: در صورتی که واحدهای کوچک قصد استفاده از پکیج را دارند بهتر است از نوع فن دار بوده و خارج ازمحل زندگی نصب شود که خطر تولید گاز در داخل منزل را نداشته باشد. اما درصد بسیاری از شهروندان از وسایل گرمایشی شعله دار مثل بخاری گازی و نفتی استفاده می کنند که بسیار خطرناک است.
وی در ادامه گفت: عدم نصب صحیح دودکش وسرد بودن آن به هنگام شعله ور بودن وسیله گرمایشی هشدار نقص در آن را به ما می دهد.
مدیر واحدآتش نشانی تاکید کرد: اگر تسلط کامل به نصب وسایل گازسوز و شعله دار ندارید بهتر است از افراد متخصص این کار استفاده کنید.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از وسایل گرمایشی شعله دار نیازمند رعایت تمهیداتی است گفت: در هنگام استفاده از وسایل گرمایشی شعله دار ( شعله دار با هر سوختی ) فضایی برای ورود هوا به داخل منزل باز باشد. به طور مثال مقداری لای پنجره باز بوده یا زیر در و لابه لای پنجره ها را کامل نبندند.
از کلاهکH استفاده کنید تا ایمن بمانید.
ایشان با اشاره به اینکه تعدد زانویی کشش آلاینده ها را سخت تر و احتمال نشت گاز را افزایش می دهد تاکید کرد: شیب منفی به هیچ عنوان قابل پذیرش نبوده و حتما باید شیب مثبت و 90 درجه باشد دودکش ها داخل دیوار و تا سطح پشت بام رفته و از 80 تا 1 متر بالاتر از سطح پشت بام بوده و همچنین از کلاهک اچ(H )در نهایت استفاده شود.
ضیایی در پاسخ به این سوال که چطور متوجه شویم که دچار گاز گرفتگی شدیم، افزود: شباهت زیاد گاز گرفتگی به سرماخوردگی اولین نشانه مسمومیت با این گاز است، سردرد و سرگیجه ، حالت تهوع و استفراغ، درد در قفسه سینه ، ناحیه شکمی و اگر باز هم جلوتر رود ، احساس دوبینی و دو گانگی در رفتار و به شماره افتادن تنفس ، اختلال درتصمیم گیری و حرکت و بازهم اگر در محل بماند و منبع گازCo وجود داشته باشد و به آن اهمیت ندهند حالت بیهوشی و غش ایجاد و فرد واردمرحله کما و سپس فوت می شود.
مهندس ضیایی در نهایت 16مورد ایمنی را در ابتدای فصل سرما به شهروندان عزیز به شرح ذیل توصیه نمود :
1-قبل از نصب بخاری از سالم بودن آن اطمینان حاصل شود. استفاده از بخاری هایی که مجهز به سیستم کمبود اکسیژن (ODS) هستند، بسیار با اهمیت می باشد.
2- بررسی نشتی گاز از اتصالات مهم است این کار را می توانید با استفاده از کف آب و صابون انجام دهید.
3- از مکش مناسب دودکش ها مطمئن شوید. تست مکش دودکش ها قبل از نصب لوله دودکش بخاری ضروری میباشد این کار ساده را می توانید با روشن کردن یک تکه روزنامه و قرار دادن آن روبروی لوله دودکش انجام دهید در صورتیکه دودکش بخاری درست کار کند باید شعله آتش را به سمت خود بکشاند.لازم به یادآوری است شاید دودکش شما سال پیش درست سرویس داده باشد ولی این ملاک نیست زیرا امکان دارد در طی این یک سال که از بخاری استفاده نکرده اید جسم خارجی درون دودکش قرارگرفته باشد یا کلاهک افتاده باشد.
4- تمام شیلنگ ها باید با بست استاندارد به شیرها و لوله های گاز نصب شده باشد.
5- تمام شیرهای مرتبط به وسایل گاز سوز باید مجهز به سر شیر باشند تا در صورت حادثه به سرعت بسته شوند.
6- بدون هماهنگی و اطلاع همسایه ها اقدام به قطع شیر اصلی گاز واحدهای دیگر ننمایید زیر بعضی از خانوادها از وسایل گاز سوزی استفاده میکنند که مجهز به ترموکوپل نیست مانند سماور گازی و با یک بار بازو بسته کردن شیر، شعله خاموش و گازدر واحد منتشر می شود.
7- درصورتیکه وسایل گرمایشی را روشن کردید و احساس سنگینی و سر درد نمودید آن را جدی بگیرید و به بررسی و چک وسایل گاز سوز و سیستم گاز منزل اقدام کنید.
8- درفصل سرما از پوشاندن تمام درز درب و پنجره به بهانه گرمترشدن خانه خوداری نمایید.
9- قبل از روشن نمودن وسایل گاز سوز به بالای پشت بام رفته و از وجود کلاهکH مطمئن شوید. (برای دودکش های معمولی یا بدون فن)
10- در صورت نیاز به مشورت می توانید با آتش نشانی و یا دفاتر نظام مهندسی مناطق تماس بگیرید.
11- از سالم بودن شیلنگ وسایل گرمایشی اطمینان حاصل شود شاید در طول یک سال گذشته پوسیده شده باشند و دوام خود را از دست داده باشند.
12- استفاده از وسایل گاز سوزی که دودکش آن از شیشه و دیوار بیرون داده شده مجاز نیست، وزش یک باد شدید می تواند مانع از مکش دودکش شود. این دودکش ها مکش مناسب ندارند و خطر گازگرفتگي را تشدید می کنند.
13- ما خانوادهای ایرانی عادت داریم که شب کله پاچه را برای صبحانه بار بگذاریم و تاصبح اجاق گاز روشن بماند این کار باتوجه به تغییر ساختار خانه ها از جمله به کار بردن درب وپنجرهای دو جداره و بدون درز و درنتیجه کمبود اکسیژن و نشر گازCO خطرناک است.
14- دریچه های کوچکی که 30سانتیمتر زیر سقف آپارتمان های شما تعبیه شده دریچه های تأمین هوای وسایل گاز سوز می باشد هرگز مسدود نشوند.
15- لوله های قابل انعطاف یا خرطومی که اشتباهاً به عنوان رابط دودکش استفاده می شوند، دودکش نیستند. امکان اتصال و چفت و بست کامل آنها به وسیله گازسوز و دودکش دیوار وجود ندارد و همچنین به آسانی سوراخ های ریزی در بدنه لوله ایجاد می شود و گازCO (مونواکسیدکربن) از محل اتصالات و این سوراخ های ریز، نشت می کند و سلامت و جان اعضای خانواده را به شدت تهدید می کند.
16- در استفاده از شومینه به عنوان وسیله گرمایشی رعایت چند نکته ضروری به نظر می رسد:
نکته: استفاده از شومینه به مدت کوتاه مدت آن هم در زمان هوشیاری و بیداری اشكال ندارد. توصیه میشود در مکانهایی که وسایل گازسوز مورد استفاده قرار میگیرد جهت بالابردن ضریب ایمنی محل، از سنسور حساس به گازCO استفاده شود. توصیه میشود از شومینه صرفاً به عنوان تنها وسیله گرمایشی در محیط استفاده نشود زیرا جنبه تزئینی و لوکس آن بر جنبه گرمایشی آن غالب است.
